2 maj, 2019

Ta bättre bilder med din telefon – del 2!

Nu är det äntligen dags för del 2 i min serie ” Ta bättre bilder med mobilen”, förra månadens inlägg hittar du här!

Denna vecka är det fokus och exponering som är temat och jag har några väldigt enkla tips som jag vet att det är många som inte har kolla på!

Men vad är exponering? Exponering kan enkelt beskrivas som hur mycket ljus som kameran tar in. Och visste du att du kan påverka detta?
Fokus då? Det är ju helt enkelt vart/vad i bilden vi vill ha fokus på, många tar bara upp kameran och knäpper av en bild men denna vecka ska ni få tips om hur ni får fokus på bästa sätt!

Vi börjar med fokus men exponeringen går hand i hand med detta tips så vi glider automatiskt in på detta kommer ni märka!

Hur gör du när du tar en bild? Tar du upp mobilen, sätter igång kameran och bara tar bilden? Eller klickar du en gång på den saken/personen du vill fånga? Detta är hur de flesta tar bilder, nu kommer mitt supertips!

Sätt fingret där du vill få fokuset och håll kvar fingret tills det kommer upp ett meddelande på en gul textruta där det står att exponering/fokus är låst, se nedan!

Nu har låst fokuset, så stå kvar där du är och se att en liten sol har kommit fram bredvid den gula rutan som är fokuset. Du kan nu dra solen upp eller ner beroende på om du vill göra bilden ljusare (upp) eller mörkare (ner). Jag valde att dra bilden neråt och ni ser direkt att bilden blir mörkare!

Varför är detta bra? Du får mer bilder som är i fokus, dina bilder får mer djup och sätter du fokus på något nära kan du få fin oskärpa i bakgrunden (alla ljusen blir lite blurriga då flaskan är i fokus)!

Vill du veta hur jag fått till bilden ovan? Gå då med i mitt nyhetsbrev här!

Vad mer vill ni lära er? Jag har teman men har du idéer på vad du vill lära dig eller om du har frågor, tveka inte att kommentera nedan! Vi ses nästa gång!