4 april, 2019

Ta bättre bilder med din telefon – del 1!

Ni är så många som frågar mig om tips för att ta bättre bilder, både med systemkamera och med mobilen! Men när jag frågade er så var ni så många som ville få tips på hur ni får till bättre bilder med era telefoner! Och detta vill jag såklart hjälpa er med, jag älskar ju att fånga vardagen i bilder (se min personliga instagram här) och vill hjälpa dig göra samma sak!

Så hur kommer detta ske? Ni kommer en gång i månaden få tips här på bloggen med grundläggande tips för att fota med mobilen, detta kommer vara i 3-4 delar! Inlägget kommer ut den första torsdagen varje månad, lagom till helgen för att testa på det. Efter vi gått igenom det grundläggande kommer jag ha olika teman varje månad, hur kul låter inte detta? Och önska gärna teman!

Vill du få extra tips och mer info om varje del som jag skriver här? Då ska du gå med i mitt nyhetsbrev där det varje månad kommer ett mail med ännu mer djupgående info för dig som vill ta ditt fotande till en ny nivå! Här kan du skriva upp dig på det!

Kolla så fint det blir en mörk dag när man använder det naturliga ljuset!

Men nu är det dags för del ett, hur tar du bättre bilder med mobilen? I denna del kommer vi prata om ljus!

När det kommer till att ta bra bilder så är ljuset viktigast! Fotograferar du inomhus så släck alla lampor, om det inte är så att du är ett proffs på ljussättning eller redigering, eller håll dig lååångt borta från dom! Du vill inte ha en gul dassig ton i dina bilder, det är inte kul och svårt att få bort. Håll dig nära ett fönster för bästa ljus!

Bild1. Fotad när lampor är tända. Bild 2. Fotad med blixt. Bild 3. Endast ljus från fönstret.
Alla bilder redigerade med app i mobilen! Ni ser klart och tydligt att det är bild 3 som får finast färger, mjukast ljus, ingen gul ton över hela bilden och är behagligast att titta på.

Om du kan, håll dig borta från att använda blixten på din mobil! Är det mörkt, ta dig så nära ljuskällan som möjligt (även om det är en lampa) sätt fokus på ditt motiv och ta bilden. Blir det lite brusigt gör det inget (testa att göra den i svartvit då om du vill), för det ger en mysigare känsla. Med blixt ser ni ovan att bilden blir ”glansig” och med skarpa skuggor och konturer.

Funkar bra med både färg och svartvit!

Så i helgen får du i uppdrag att ta en bild på valfritt motiv i naturligt ljus! Du får gärna dela bilden på instagram och använda hashtaggen #fotamedpetra

Vill du få mer info om de tips jag delar men även extra tips som är enkelt men som många ändå missar? Gå med i mitt nyhetsbrev här!


Nästa gång är temat fokus och exponering 🙂